Странице

понедељак, 1. април 2013.

Spajdermen

Omakne vam se da nekog nazovete kretenom, retardom, imbecilom, debilom,...? Fascinantno kako je kod nas to zaživelo kao sasvim normalna etiketa.
Ako poznajete nekog ko je zaista mentalno zaostao ili pak imate ili razvijete svest o tome šta je to, kladim se da ćete svoju frustraciju ili zezanciju formulisati drugačije i civilizovanije.
Nije ovo bonton, ovo je svojevrsna priča "same sa sobom".
Evogac suvoparna tema danas, kao javno izvinjenje nekom kome sam u afektu rekla da je kreten:(

U slengu kreten, idiot,... označavaju osobu zlicu ili glupsona, ali...
Mentalna zaostalost je retardiranost u intelektualnom razvoju. Nije oboljenje već stanje.
Osnovni kriterijum da bi psiholozi nekog stavili u tu košaru (da vam ne pišem u terminima dijagnoza,anamneza) su : koeficijent inteligencije ispod 70 ( IQ je količnik rezultata na testu inteligencije i životne dobi), poremećaj u adaptivnom ponašanju i nastanak u razvojnom periodu ( do 18 god). Naglašavaju se sva tri kriterijuma,jer samo jedan od njih nije dovoljan da ukaže na mentalnu retardaciju.

Ja se preslušala, a vama samo šaljem informaciju koja vam može biti mera koliko da pocrvenite ako to nekom kažete:
porumeni-ako nekom kažeš da je debil ili moron. To su odrasle osobe koje imaju  umni uzrast od 8-12 god. Njih je i najviše. Mogu se osposobiti da čitaju i pišu, završe osnovnu školu i rade neka jednostavnija zanimanja-dakle možete ih sresti svakodevno, ni ne znati.
Pocrveni-karmin boja-ako nekog nazoveš imbecilom. Mogu da nauče da govore, ali ne i da čitaju i pišu. Umni uzrast između 3-7 godina
Sram te bilo, pokri se po licu-ako nazoveš nekog idiotom, jer je to neko ko umnog je uzrasta ispod 3 godine. Često ne umeju ni da održavaju ličnu higijenu ni da se samostalno hrane.
A kretenizam nije stanje. Bolest je. Započinje u prenatalnom periodu,  ima veze sa nedostatkom tiroksina...

I ne znam jel vam poznato, oštećeno tkivo centralnog nervnog sistema ne može se reprodukovati, stanje mentalne retardacije je neizlečivo.

Sad kad ovo znate, pa ipak to radite kad vam padne roletna, imajte bar u vidu osnovnu medijacionu tehniku: odvoj'te osobu od onoga što je rekla i uradila. Pre će biti da je kretenska izjava, ne osoba,...imbecilan postupak, ne osoba,...
Eto tol'ko, dok se svi zajedno ne uzdignemo do nivoa nulte tolerancije na nasilje.

    Нема коментара:

    Постави коментар